ACHTERGRONDKLEUREN • PLANTKEUZES
Foto via Pinterest (Blumeta exclusieve metalen)

KLEUREN PLANTEN
Vaak heb je een voorkeur voor een bepaalde kleur van bloeiende planten. Overigens geldt dat natuurlijk niet alleen voor bloeiende planten, maar zeker ook voor blad- of zelfs stamkleuren. Dan gebeurt het dat je helemaal valt voor een bepaalde plant en dat het in de tuin dan ineens toch een teleurstelling blijkt. 

De kans is groot dat de plek waar de plant geplaatst is niet in zijn voordeel is. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat een kleur wegvalt tegen een achtergrond of gewoon geen mooie match is. 

KLEUREN ACHTERGRONDEN
Bovenstaande foto geeft goed weer hoe verschillend de lichtroze bloesem uitkomt tegen het achterliggende groen, het bruinoranje cortenstaal, of de witte muur. 

In Nederland zijn de meest voorkomende achtergrondkleuren denk ik wel die van de bakstenen van de huizen, het (vergrijsde) hout van een schutting en wellicht een zwart of wit geverfde muur/schutting. 

Kleuren zijn opgebouwd uit een basis van de primaire kleuren: geel - blauw - rood. Deze kleuren heb ik verwerkt in een fictieve border en deze voor deze meestvoorkomende achtergronden geplaatst:
Duidelijk is wel dat groen overal goed uitkomt. Een andere conclusie die je kan trekken is dat, tenzij een kleur erg diep of fel is, kleuren gemakkelijk wegvallen tegen een bakstenen wand. Overigens geldt dit ook - zij het in mindere mate - voor de houten schutting.

Wat ook leuk is om te zien hoe verschillende de sfeer is met dezelfde planten met een witte ten opzichte van een zwarte achtergrond.


KORTOM
Om een volgende teleurstelling te voorkomen, kan je nog eens denken aan deze plaatjes. Natuurlijk kan je het wegvallen van kleuren ook voorkomen door tussen de wand en de desbetreffende plant een mooie groene haag of heester te planten. 

Reacties