BOMENTRENDS • WAT BRENGT DE TOEKOMST

INSPIRATIE-BEZOEK
19 oktober was Meesters in de Tuin bij het Inspirium van Boomkwekerij Ebben. In de ochtend zijn we op de fiets en in de bus gesprongen en kregen we een rondleiding op deze toonaangevende kwekerij.
Ongelooflijk hoeveel keuze in bomen, maar ook hoe ontzettend veel kennis ze hebben.

WAT BRENGT DE TOEKOMST
Dat de Amelanchier lamarckii - Krentenboom op dit moment erg gewild is, is niet vreemd met z'n overdadige voorjaarsbloemen, z'n open kroonstructuur met frisgroen blad, mooie herfstverkleuring mét besjes voor de vogels. Ik ben fan!
Interessant is natuurlijk om te weten te komen waar ze zich bij zo'n invloedrijke kwekerij op richten. Om alle informatie van een hele ochtend weer te geven gaat te ver, maar hieronder staan wat bomen uitgelicht.

OPVOLGER VAN DE AMELANCHIER?

Nyssa sylvatica - Zwarte tupeloboom is een sterke boom die wel wel wat groter wordt: 10-12 meter.  De bloemen zijn onopvallend, maar daar staat tegenover dat de bast weer meer sierwaarde heeft.  De uitloop van het blad en de herfstkleur zijn erg mooi.

Informatie: tree-ebb van Ebben • Nyssa


Of misschien Malus toringo - Japanse besappel met een gelere herfstverkleuring en gele bessen. De grootte is ongeveer gelijk aan die van een Amelanchier.


Informatie: tree-ebb van Ebben • Malus toringo


TERUG VAN WEGGEWEEST

Naaldbomen, maar dan niet zo enorm gevuld als vroeger. In allerlei vormen. Sommige zijn zo gekweekt dat ze als karakterboom te boek staan: kromme, knoestige stammen zijn de bedoeling.
Hiernaast Pinus sylvestris - Grove Den, maar denk ook aan Pinus nigra

Informatie: tree-ebb van Ebben • Pinus


SPECTACULAIR
Deze sterke boom kan tot 20 meter groot worden en heeft in de zomer paarsig blad dat in het najaar verkleurt naar donkergroen: Ailanthus altissima 'Purple Dragon' - Roodbladige Hemelboom.

Informatie: tree-ebb van Ebben • AilanthusNET EVEN ANDERS
Een Linde kennen we allemaal wel, maar deze bloeit laat en heerlijk zoet. Daarbij - zeker zo belangrijk - kent deze Linde eigenlijk geen luizen, waardoor niet alles onder de boom gaat plakken.
Tilia tomentosa 'Szeleste' • Zilverlinde

Informatie: tree-ebb van Ebben • Tilia tomentosa


Ik word in ieder geval blij van deze bomen en zie zeker genoeg mogelijkheden ze een mooie plek in een tuinplan te kunnen geven, zodat iemand er goed in zijn tuin van kan genieten.

Overigens is de tree-ebb van Ebben sowieso leuk om eens te bekijken!

Reacties